Valpsmuggling – Ett växande problem
Valpsmuggling till Sverige är ett växande problem. I början på 2021 stoppade Tullverket sju stycken fordon och hittade totalt 38 hundvalpar, något som SVT Skåne var först att rapportera om. Valpsmuggling har blivit ett sätt för kriminella ligor att tjäna stora pengar. Genom att förfalska veterinärintyg och pass försöker smugglarna ta med sig hundarna in i landet.
Det väller ju in med smuggelhundar just nu. Jag har aldrig varit med om nåt liknande, säger Niklas Delin, gruppchef vid Tullverket i Skåne till SVT Skåne.
Varför ökar valpsmugglingen?
Det går inte att säga en enskild orsak till varför valpsmugglingen till Sverige ökar. Troligtvis så har den stora efterfrågan på valpar i Sverige bidragit till att valpsmugglarna ser möjligheter att tjäna pengar. Därtill så har gränskontrollerna skärpts till Sverige, vilket har medfört att insmugglingen av narkotika och vapen blivit allt svårare. På grund av detta kan smugglarna försöka hitta nya intäktsströmmar och därav ses valpsmuggling som ett alternativ.
Valpsmuggling – En brutal bransch
Hundsmuggling är en brutal bransch. Valparna föds ofta upp för en billig peng i ett annat land, där kontrollerna av djuruppfödare inte är lika noggranna som i Sverige. Under uppfödningen lever ofta valparna i tveksamma förhållanden, med smitta och undermålig djurhållning. För att minimera kostnaderna för uppfödningen så förs ofta valpen bort från tiken så tidigt som möjligt. Niklas Delin, gruppchef vid Tullverket i Skåne berättar för SVT Skåne.
I de flesta fall är passen antingen förfalskade eller så har en korrupt veterinär i utlandet förfalskat dem. I passen kan det stå att hundarna är 17 veckor när de i verkligheten är 6 veckor gamla. Det är inte säkert att de är rabiesvaccinerade ens, säger Niklas Delin till SVT Skåne.
När valparna har separerats från tiken transporteras de till Sverige och smugglas över gränsen. Väl i Sverige säljs ofta valparna över internet, främst utsatta är raser som Fransk bulldog och pomeranians. I väntan på att valparna säljs förvaras de inom Sveriges gränser. I början av 2021 gjorde Tullverket ett tillslag där de hittade ett skjul utomhus som beskrevs som en hundfarm med mycket dåliga förhållanden.
Så undviker du att köpa en smuggelhund
Att köpa en smuggelhund är någonting de flesta absolut vill undvika. Trots det så kommer det rapporter om hundägare som inte känt till att deras hund har smugglats in till Sverige. För att undvika att köpa en insmugglad hund är det några saker som du som köpare måste vara noggrann med att kolla upp.
- Var noga med att kontrollera hundens bakgrund
- Träffa hunden i dennes hemmiljö med hundens mamma närvarande.
- Begär mammans registrering. Om mamman inte är registrerad i centrala hundregistret är någonting fel.
- Lär känna säljaren. Precis som när du köper ett hus är det viktigt att du vet vem säljaren är. Godkänn inte enbart ett namn och mobilnummer. Begär personnummer och adress. Dubbelkolla information på internet!
- Kontrollera att hunden är vaccinerad.
Läs fler tips för ett säkert hundköp på Jordburksverkets hemsida här.
2021 ett rekordår för hundsmuggling
År 2021 var ett rekordår för hundsmuggling in till Sverige. Totalt stoppade Tullverket 523 hundar att föras in illegalt i Sverige, detta rapporterar Dagens Juridik. Hundsmuggling har blivit en alltmer lukrativ bransch i samband med coronapandemin och hundsmugglingen är ett sätt för kriminella organisationer att tjäna stora pengar. Tullverket arbetar tillsammans med jordbruksverket för Jordbruksverket för att komma till bukt med hundsmugglingen in till Sverige, ett arbete som har gett resultat enligt Tullverket.
Innehållsförteckning